pondělí 8. prosince 2014

Garmin Forerunner 920XT 1. část: úvod a plavání

Jak už jsem avizoval zde, mám v užívání Garmin Forerunner 920XT a protože už jsem dlouho nic nenapsal, je asi čas nějakou recenzi. Abych si to trochu užil, rozhodl jsem se recenzi rozdělit na více částí. Důvod je celkem prostý: na konci srpna jsem havaroval na kole a zlomil si (mimo jiné :-) bederní obratel, což mě na 3 měsíce vyřadilo z jakékoli pohybové aktivity a v zásadě jediné, co aktuálně zvládám jakž takž naplno, je plavání. Běh je zatím trápení a kolo uvidím, protože mi bylo silně doporučeno ještě pár měsíců raději moc nepadat. Povoleno už mám ale všechno, takže se vracíme i na taneční parket a tak.
2 barevné varianty vedle sebe,
 černá tedy na obrázku:-)
Ale zpět k 920XT. Oproti evoluci 305, 310, 910 je 920 skokem do 21 století. V Garminu pochopili hodně věcí a dost úspěšně je do nového zařízení naimplementovali, navíc dokonce dodávají 2 barevné varianty: modročernou a červenobílou. Co praští do oka (kromě nového designu a výrazně nižší váhy) je samozřejmě displej. Ten je totiž barevný, mírně užší ale vyšší než displej 910XT disponující rozlišením 205x148 pixelů oproti 160x100 pixelů na 910. Viditelnost na přímém je skvělá.
Zásadní změnou v ergonomi oproti 910XT je přiřazení funkce enter ze samostatného tlačíka na pravé straně ke klávese start, čímž vpravo zůstávají pouze 2 klávesy šipek. Dřívější tlačítko start má nově kromě start i funkci právě enter, tlačítko lap je rozšířeno u funkci back. Dřívější mode (reálně se hodně blížilo funkcemi klávese back) teď plní funkci kontextové nabídky v závislosti na poloze v menu.
Změněné ovládání chce trošku zvyku, zejména mačkání šipky dolů, která je v místě, kde 910 měla enter, v očekávání zvolení nastavení je trošku frustrující. Zvyk je ale otázka krátké doby, netřeba se bát :-).
Na konektivitu a funkcionality Garmin connect je se podíváme až v posledním díle, teď tedy jenom stručně. 920XT podporuje stále protokol ANT+, můžete tedy i nadále používat veškeré stávající příslušenství k 310, 910 nebo řadě Edge. Toto hodnotím velmi pozitivně, protože třeba Suunto u modelu Ambit 3 podporu ANT+ zrušilo, takž při upgradu musíte všechna čidla nahradit novými s podporou bluetooth. Bluetooth 920 podporuje rovněž, přičemž přes něj umí odesílat data na connectu prostřednictvím chytrého telefonu (nutná je podpora Bluetooth 4.0, tzn. iPhone od řady 5 výše a Androidy vyšších tříd stáří cca do 1,5 roku. Potřeba je rovněž existence aplikace Garmin connect pro dané zařízení, což diskvalifikuje telefony s operačním systémem Windows i Blackberry). Poslední novinkou v této oblasti je podpora WiFi, kdy je možno, po registraci zařízení v connectu, přímo bez telefonu posílat data do connectu. WiFi se nastavuje v klientovi connectu, (nemarněte tedy jako já čas prolézáním menu settings jak wifi nastavit v hodinkách :-) k čemuž se rovněž dostaneme v posledním díle. Hodinky nově obsahují vylepšený pohybový senzor, kromě plaveckých funkcí tedy zvládají i funkce footpodu a denní počítání kroku ve stylu chytrých náramků. Nový vylepšený tepák tedy nemá na starosti měření kadence, ale pouze měření oscilačních dat, což rozebereme v části o běhu, kde se také podíváme na vlastnosti GPS, která je nově posílena možností aktivovat současně i ruský polohový systém GLONASS.
My se teď ale budeme věnovat funkcím plaveckým a to bazénovým. Na otevřenou vodu to ještě chvíli nevidím, nic nového se tam navíc podle materiálů nechystá. Díky plaveckému kempu Jardy Hýzla mám za tento víkend naplaváno více než 20 kilometrů různých motivů, dat je tedy dostatek :-)
Detekce plaveckých stylů i počítání bazénů funguje prakticky stejně jako na 910XT. Co to znamená?
- nejde měřit úseky, které nejsou plavány standardními styly (nohy, plavání jednou rukou etc.)
- měření úseků, kdy se na jednom bazénu střídají styly počítá často (většinou), každou změnu stylu jako nový bazén
- srážka s překážkou nebo náhlé zastavení a rozjetí, znamená obvykle započítání bazénu navíc.
- zejména při volném plavání a nedůrazné obrátce se bazén naopak nezapočítá. Rozdíly mezi strojky jsou zanedbatelné. Důkaz jsem provedl a vysloužil si za to hodně smíchu od spoluplavců, protože hodinky na každé ruce v Přerově asi ještě nikdo neměl. Záznam z 910XT a pro srovnání ten samý trénink z 920XT. Překvapivě, přesnou hodnotu naměřil 910.
S výše uvedenými omezeními si 910 neporadí vůbec, 920 má ale nově funkcionalitu drills, kterou znají majitelé Garmin swimm a na kterou jsem se hodně těšil. Jak to funguje? Velmi jednoduše: mezi obrazovkami použitelnými při plavání je jedna pevně daná a to právě drills. Pro jeho aktivaci je potřeba se na obrazovku přesunout a stisknutím back/lap režim spustit. Pozor, jde to pouze z této obrazovky! Po ukončení úseku opětovným stiskem back/lap je potom plavec vyzván k zadání délky úseku. Tyto jsou nabízeny jako násobky zadané délky bazénu (samozřejmě je možno nastavit délku bazénu, na 920XT i kratší než 20m) a reflektují dosud realizovanou rychlost, přičemž posunem šipkami můžeme nabízenou hodnotu upravit. Aktuálně ovšem použití drills znamená rozhození statistik na connectu, jak je vidět třeba tady. Nejsem sice excelentní plavec, nicméně stovky průměrně za 16:40 fakt neplavu:-). Jinak to ovšem s trochou cviku funguje velmi dobře, čímž se dostávám k odlišnosti od 910XT, kdy třeba pro plavání intervalů v minutě, stačilo každou minutu mačkat lap a startovat. Na 920XT každým stiskem lap při plavání přechází hodinky do odpočinkového režimu a další úsek se začne měřit až po dalším stisku lap. Při plavání třeba stovek v 1:45 je potom nutno na 1:45 mačkat 2x, V odpočinkovém režimu je displej přepnut do inverzního režimu (světlá čísla na tmavém pozadí), lze si tedy zkontrolovat, zda člověk neudělal chybu. Dle mého názoru to ale není úplně to pravé ořechové, aspoň u nás se většinou plave start třeba v minutě nebo tak, málokdy třeba 10s odpočinek, kdy by povinnost odpočinkového režimu dávala smysl. Vzniká totiž riziko, že člověk správně neodmáčkne a interval plave v odpočinkovém režimu, kdy mu nepřibývají délky. Pokud ovšem mačká dobře, lepší se jeho statistiky na connectu, protože Garmin čas v pauze nezapočítává do průměrného tempa tréninku :-D.
Jinak samozřejmě fungují všechny prima plavecké funkce z 910XT, počítání SWOLF (koho tento údaj mate, jde o součet času na jeden bazén v sekundách plus počet záběrů na tento bazén. V zásadě tedy určuje efektivitu vašeho plavání, nižší číslo znamená nižší počet záběrů při vyšší rychlosti), vibrační oznámení zmáčknutí tlačítka, podsvícení displeje a tak.
Co ovšem zůstalo rovněž stejné a radost z toho nemám, je nemožnost programovat si tréninky pro plavání. Myslím, že nejen já bych přivítal možnost naprogramovat trénink aspoň podle času (třeba 10x1:45, pauza, 10x0:50 atd.), asi je to ale v kolizi s měřením bazénů neb s něčím takovým bránícím implementaci.Chápu, že nemůžu pro plavání chtít autolap, autostop a tak, právě z důvodu omezení pohybových senzorů, aspoň časový trénink by ale určitě při troše snahy šel :-)
Jediné, co má v tomto 920 navíc (a to ve všech sportech), tak možnost nastavit si i definovat nové alerty. Jejich možnosti závisí na konkrétním sportu a plavání umožňuje definovat alerty podle uplavané vzdálenosti a dle uplynulého času. Zkoušel jsem s tím experimentovat v tréninku (alert po stovce, po minutě a tak), ale stačí jeden rozhozený bazén a už to spíš otravuje než pomáhá.
Když si tedy plavecké funkce shrneme a porovnáme je s 910XT, najdeme tři rozdíly:
- režim cvičení (drills)
- délka bazénu může být ručně nastavena i na menší délku, než 20m
- lze definovat časové a vzdálenostní alarmy
vše ostatní je stejné.
Závěr je potom jasný, už 910XT je pro plavání užitečný pomocník, 920XT je ještě o kousek dál, zejména režim drills bude jistě majiteli hojně využíván. V příštím díle, který napíšu až nasbírám nějaká data :-), se podíváme na běžecké a možná i cyklistické funkce.

5 komentářů:

  1. Udělal si mi radost :)
    Tak uz se tesim na pokracovaní . Hned jak jsem videl první obrázky na netu tak sem zacal tusit ze je na case vymenit 305 ku u 910 sem odolal . Ted to bude asi horsi :)))

    OdpovědětVymazat
  2. - nejde měřit úseky, které nejsou plavány standardními styly (nohy, plavání jednou rukou etc.)
    Právě tím se liší or FR910. Na nových jde zaznamenávat nácvik (Drill Log). Funkce se musí v menu zapnout a v bazénu se pak přepne na stránku s nácvikem, na začátku se spustí stopky, na konci ukončí a ručně se zadá uplavaná délka. FR920 pak rozpočte čas na jednotlivé délky a v deníku to označí, jako nácvik. Výhodou je, že tyhle bazény se ukáží korektně v celkové uplavané délce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sorry, uz to vidím, je to zmíněno na konci článku

      Vymazat
  3. Díky za tuto "plaveckou" část. V textu se zmiňuješ o Garmin swim. Uvažuji jejich koupi, máš nějaké zkušenosti? Nebo jsou plně použitelné ty z 920?
    O svém plavání nic nevím, nevím jak rychle plavu, kolik temp,... Pokud bych měl takové hodinky, co změří počet bazénů, samy se spustí i zastaví,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dane, swimm nemá proti 920 nic navíc, naopak nemá žádné "suché" funkce. A musím Tě zklamat, autostop ani autostart při plavání nefunguje, musíš mačkat :)

      Vymazat